Skip to content

Van de internationale reiswereld naar de wereld van de bouw

Michaël van der Woude (49) was jarenlang werkzaam binnen de reisbranche. Van Sales Executive, tot Projectmanager en van Commercial Manager tot Managing Director. Maar altijd in de commerciële hoek. Dàt is namelijk waar Michaël gelukkig van wordt. Toen maakte hij een carrièreswitch. Een nieuwe baan, in een nieuwe branche en dat in tijden van Corona. Hoe dat ging? Michaël neemt je mee. 

Doen wat je energie geeft ‘’Ik heb in mijn carrière veel gave dingen kunnen doen en veel van de wereld mogen zien. Toch ging ik een aantal jaar geleden nadenken: waar krijg ik nou echt energie van? En waar kan ik dit in kwijt? Is dat het aansturen van teams en het behalen van commercieel resultaat voor een aandeelhouder? Of is het een klant blij maken met een perfect gekozen oplossing voor zijn knelpunt? Dat eerste zag ik steeds meer terugkomen in mijn rol als manager; banken en investeerders blij maken met een procent meer winst. Maar dat maakte mij niet gelukkiger. Ik wilde terug met mijn voeten in de klei. Van vliegtuigen in de lucht naar voeten in de modder dus!’’ 

Inmiddels is Michaël een aantal maanden werkzaam als Business Development manager bij VanMeijel. Een rol waarin je ‘aan de voorkant’ veel in contact staat met bouwbedrijven en hun toeleveranciers, die veelal op zoek zijn naar meer efficiency in hun werkwijze en bedrijfsprocessen. Een rol waarin je het verhaal van bouwers hoort. 

En dat past wel bij Michaël: ‘’Ik ben een procesdenker en vind het leuk om me in processen te verdiepen. Op de bouwplaats vinden talloze informatiestromen plaats. Projecten zijn grootschalig en complex, veel partijen zijn betrokken. Die processen stroomlijnen is soms een hele uitdaging. Software kan een bouwbedrijf daarbij helpen. Maar digitalisering kan voor zo’n bedrijf ook een hele stap zijn. Digitaal werken vraagt namelijk om een visie en strategie én de juiste begeleiding. Mijn analytische, bedrijfskundige blik komt hier goed bij van pas.” 

Het mooie van de bouwbranche “In mijn carrière heb ik veel samengewerkt met internationale reders en offshorebedrijven. Binnen deze branches is veel specialistische kennis aanwezig die wordt gebruikt om efficiënt te opereren en risico’s te voorkomen. Maar wat mij vooral aansprak, is de cultuur; no-nonsense, pragmatisch en met aandacht voor mensen. Hierin zie ik veel parallellen met de bouwsector; ook hier zit veel kennis, maar de mensen zijn nuchter, eerlijk en recht door zee. Je weet wat je aan iemand hebt. Ik wist al vrij snel dat dit een cultuur was waar ik mij toe aangetrokken voelde.”

“Ook wil ik graag trots ergens op kunnen zijn. Vroeger was dit als ik op een groot kraanschip liep, waar een maand later een olieplatform mee gedemonteerd werd wat te zien was op het NOS-journaal. Nu is dat als ik langs de RAI rijd, waar een klant met onze software een hotel heeft gebouwd. Of over een stuk snelweg, waarvan de aanleg is berekend met onze oplossing.” 

‘’Ik voel me steeds meer onderdeel van de VanMeijel familie.’’

De kracht van een fris familiebedrijf Dat Michaël verder wilde in een commerciële omgeving stond buiten kijf. Maar dan bij voorkeur in een omgeving waar Private Equity niet domineert en waar je met je klanten bezig bent, en niet mijn rapportages, cijfers en ratio’s. 

“Bij VanMeijel word je niet beoordeeld op je ervaring, maar wat je meebrengt en wat je toevoegt. Zelf zie ik procesmatig weinig verschillen tussen mijn oude en huidige omgeving; met een bedrijfskundige achtergrond en brede ervaring, pak je de draad snel op. Het is vooral de inhoudelijke kennis van IT, de bouw en de oplossingen van VanMeijel die ik mij nog meer eigen wil maken. En daar word ik goed bij ondersteund. Hier merk ik dat VanMeijel een familiebedrijf is: je krijgt een warm welkom en de sfeer is toegankelijk. Ik leer veel en snel door trainingen van collega’s, zij maken een onboarding succesvol. De cultuur is open en de organisatiestructuur plat. “Als je de directeur wilt spreken, dan bel je hem. En dan neem hij nog op ook. Dat was wel even wennen ;-). Dat is de mentaliteit die bij mij past.” 

Michaëls tips voor het maken van een carrièreswitch?  “Zelf heb ik getwijfeld of ik de reisbranche achter me wilde laten. De belangrijkste vraag die je moet beantwoorden, is hoeveel energie je ergens in wilt stoppen en hoeveel je ervoor terug wilt krijgen. Waar kom je ‘s morgens graag je bed voor uit? Wat vertel je je partner graag na een werkdag? Als je een richting hebt bepaald, ga dan selecteren op branches waarvan je denkt dat die dat bieden. Praat eens met mensen die je kent in die branche. Activeer je netwerk en luister naar wat er speelt. LinkedIn is hier een perfect medium voor natuurlijk.

Als je dan nog steeds enthousiast bent, benader dan een bedrijf eens om een kop koffie te drinken.Solliciteren is vaak meteen zo’n formeel proces wat druk legt en verwachtingen over en weer schept. Mijn tip is gewoon bellen; stel vragen aan de persoon die je spreekt en luister actief naar de antwoorden. Als het kan, ga eens met de benen omhoog koffie drinken. Voel de sfeer aan. En als je dan weggaat, voel dan wat je voelt. Is er een kriebel? Ben je blij? Dan zou dit de organisatie kunnen zijn waar je je fijn bij gaat voelen. Als je dan in een formele procedure verder gaat en je bent ‘branchevreemd’, praat dan over wat je kunt. Wat je hebt geleerd. En wat je toevoegt. Wat je hebt gedaan is niet relevant; daar heb je een CV voor.’’

 

Overweeg jij ook een carrièreswitch? Of heb je vragen aan Michaël? Je kunt hem bereiken op 06-57318298. Hij (en wij, van VanMeijel!) drinken graag eens een kop koffie met je.